Ibland bär det av, rent bort i tok, vägarna blir till synes vanskliga att trava på och i vägskälen lurar Gammel Jerk med fagra löften om häftiga skor. Var på din vakt, varnar profeterna och ger goda råd, inte bara till Mats utan även till oss nutida vandrare. Mats Ersson vill ställa Gud till svars för att hans Marit blivit oskyldigt dömd för häxeri. Vår Herre är bekymrad över vår tillvaro i de jordiska länderna. Vår uppförandekod får inte godkänt.

Det är vad Himlaspelet handlar om. Rune Lindströms klassiska spel om ”Den väg som till Himla bär” är kanske Sveriges äldsta spel som fortfarande spelas. Det skrevs 1941 under brinnande världskrig och i protest mot nazismen. Handlingen är förlagd till Leksand. Mats Ersson i Lindor har förlorat sin käresta Marit, dömd och bränd på bål för häxeri. Han beger sig ut på ”en väg som till himla bär” för att söka sin Marit och ställa Gud till svars.

Spelet är viktigt, inte bara som en tradition i Leksand, utan lika mycket för dess budskap. Vi bränner inga häxor idag i Sverige men i krigets Syrien och andra konflikthärdar utsätts inte minst kvinnor och flickor för brutala kränkningar och våldtäkter. Frågor om utanförskap, mobbning, hedersrelaterat våld, främlingsfientlighet, gott och ont … är lika aktuella idag som 1941.


Charlotte Lautmann, tidigare ordförande i föreningen HimlaspeletRune Lindströms företal till Himlaspelet


En gammal leksandskarl tänkte i stillsamhet på sin hädanfärd och sade:         - Ä blir föll te gå te nå` långväga budar**.

essa ord kunna aldrig gå bort ur mitt minne. De förde mig ned djupt i den jord där leksandsfolkets kynne har sina rötter, till den kärna av enkel bondeid som träder i dagen i manligt tysta hjältedåd. Och jag tog till min uppgift att i bygdens egna färger utmåla den livssyn, som blivit mig själv till styrka, glädje och hjälp.

I vårt folks heroiska ögonblick har dalkarlen stigit oss till mötes med armborst för öga för att freda konungakronan. Men i de stumma seklerna, för gråa att bevaras på historiens blad, gick han allena i by. Här sådde han ärvd teg. Här byggde han i tystnad sin del av himlen. Här dog han i frid. Det är om honom detta spel vill handla - var han än lever och vandrar i världen.

Vårt spel speglar den tid, då vår Herre ännu vandrade mellan Lima och Svärdsjö i blommig väst och syrtut*** och Gammel-Jerk smög i libstickstånden bakom härbreknuten. På den tiden tändes ännu häxbålen på bergsknallarna lika förtärande som de onda tungor som tänt dem.

en under vita kyrkovalv blommade den starka fromheten som saftiga rosor. Från gård till gård vandrade Kurbitsmålaren med herremansskick och penslar i hand. En dag trädde han in under mitt tak, ställde kunten i vrån och sade: Jag skall måla på din vägg ett minne från min ungdom, och allt dalfolkets tro skall jag måla därhos. Och han målade med skälvande gammalmanshand sex tavlor, men över dem skrev han med sirligt krus en rad ur den gamla psalmen:

Then Wäg som upp till Himla bär.Rune Lindström                                            

                                                                                                                                                                                                                                                                      upp

*Svartvita fotot lite längre ner är ur spelfilmen Himlaspelet från 1942, Rune Lindström som Mats och Eivor Landström som Marit
** Det blir väl till att gå till några avlägsna fäbodar
***långrock, livrock, bonjourAktuellt

om HimlaspeletFotoutställning

i Leksand

Fram till lördag den 27 juli finns en utställning med bilder från Himlaspelets nära 80 år i mitten av biblioteket på kulturhuset i Leksand.

Bilderna kommer från Himlaspelets arkiv, som under 2019 ordnas upp för att bli tillgängligt för allmänhet, studenter och forskare.


(14 juli 2019.)Besök I Himmelrik

– köp biljetter nu!

Missa inte möjligheten att se och höra alla artister som hyllar Rune Lindström och Himlaspelet!

Bästa platserna får ni om ni köper biljetter i förväg på Visit Dalarna.

Medlemmar i Föreningen Himlaspelet köper biljetter till halva priset 100 kronor vid entrén, och får då reserverade platser.


(28 juni 2019.)


Spelpaus 2019

för Himlaspelet

Sommaren 2019 kommer inte Himlaspelet att uppföras. Att uppföra Himlaspelet varje år är en uppgift som kräver stora resurser, både ekonomiskt och arbetsmässigt av för den ideellt verkande Föreningen Himlaspelet. Därför har föreningens styrelse beslutat att ta en spelpaus i år.

(14 januari 2019.)Vad är egentligen Himlaspelet?