Himlaspelet som marionetteater

Sedan 2018 spelas Himlaspelet som marionetteater i Leksand. Denna version av spelet är skapad av marionettspelets gigant i Sverige, Michael Meschke, vars verk nu lever vidare i Leksand.

1958 valde den unge Michael Meschke Himlaspelet som premiärföreställning på sin helt nystartade Marionetteatern, ett teaterkompani i Stockholm som satsade på den nästan försvunna marionettkonsten som form. Det handlade om föreställningar för både barn och vuxna, och Marionetteatern finns kvar än i dag.

Marionettföreställningen av Himlaspelet föregicks av resor till Dalarna tillsammans med scenografen Gilbert Regazzoni, för att bland annat få inspiration av gamla dalmålningar. Med Rune Lindströms goda minne skapades en fantastisk variant av Himlaspelet, som gjorde stor succé.

Nästan 60 år senare föddes idén om att kopiera föreställningen för att sätta upp den i Leksand. Ett intensivt arbete startade med att återskapa dockor, scenografi, ljud och allt annat som var nödvändigt att göra. Ett projekt stött av Allmänna arvsfonden gjorde detta möjligt. En grupp med intresserade personer från Leksand med omnejd anslöt för att lära sig konsten att hantera marionetter.

Sommaren 2018, sextio år efter premiären i Stockholm, såg Himlaspelet som marionetteater åter dagens ljus, den här gången i Leksand. Det blev succé den här gången också.

Himlaspelet som marionetteater kompletterar den ursprungliga versionen av spelet, och berikar och utvecklar denna tidlösa historia. Målsättningen är att regelbundet sätta upp föreställningen i Leksand och även att visa den i andra delar av Sverige och kanske också utomlands.

Läs mer om marionettspel i Leksand: www.leksandsmarionett.se