”Ett Spel om en Wäg som till Himla bär” är ett poetiskt mästerverk skrivet av en teologie studerande på några och 20 år.
Himlaspelet blev Rune Lindströms genombrott som dramatiker, poet och skådespelare. Han spelade själv huvudrollen Mats i 30 år, men de två sista åren av sin levnad fick han gestalta den roll han ursprungligen tänkt åt sig själv – Kurbitsmålaren.
Rune Lindström (1916-1973) var en mångsidig begåvning, verksam inom en rad konstnärliga områden.
Rune Lindström föddes i Västanfors utanför Fagersta i Västmanland. Hans far Anton var rörmokare på bruket, men framför allt var han spelman.
I barn- och ungdomen tillbringade Rune Lindström somrarna i Leksand. Under loven tjänade han extra pengar genom att göra karikatyrteckningar av ortsbor och sommargäster, och under gymnasietiden i Stockholm hade han och en kamrat långt gående planer på en tecknad serie.
Teologen
Den bana Rune Lindström valde var teologens. Han läste religionshistoria vid Stockholms högskola och teologi vid Uppsala universitet. Drabbad av kriget ute i Europa speglade han genom Himlaspelet sin oro inför övergreppen och ondskan.
Himlaspelet är hans predikan, hans protest, ett politiskt sprängstoff och en svidande vidräkning med fascismen.
Dramatikern och teaterdekoratören
Rune Lindström har skapat de tre dalaspelen Himlaspelet, Ingmarsspelen i Nås och Skinnarspelet i Malung. Dessutom gjorde han spel för bland annat Säter och Arboga. Han gjorde också libretto och dekor till baletter, bland annat Den förlorade sonen.
Den första scendekoren målade han till Himlaspelet på kartonger han tiggt från Carl Ohlsons herrekipering i Leksand.
Dalmålaren
I Siljansbygden fann Rune Lindström dalmålningarna och Karlfeldt som blev viktiga inspirationskällor. I spel och baletter gjorde han dalmålningarna levande.
Filmmanuskriptförfattaren
Rune Lindström skrev manus till ett 50-tal filmer. En av dem var ”Ordet” av Kaj Munk där han också spelade huvudrollen. Kända filmer som han skrev manus för är bland andra ”Kejsarn av Portugallien”, ”Körkarlen”, ”Salka Valka” och ”Hemsöborna”.
Skådespelaren
Rune Lindström turnerade med Riksteatern och var engagerad vid stadsteatrarna i Stockholm och Malmö. Han gjorde roller i minst 14 filmer, regisserade av bland andra Ingmar Bergman, Mai Zetterling, Vilgot Sjöman och Arne Mattsson.
Poeten
”Visa vid midsommartid” är en av de oräkneliga dikter och visor som Rune Lindström skrev texten till. Flera av texterna tonsattes av Lillebror Söderlundh.
Runde Lindström skrev också texten till ”Te dans mä Karlstatösera”, en låt som hamnade på listorna med Sven-Ingvars.
Regissören
Rune Lindström regisserade de flesta av sina verk, dock inte det första – Himlaspelet. Det regisserades av studiekamraten Gösta Folke.
Sagoberättaren
Rune Lindström lät tala om sig för sina uppläsningar i TV, och sades det; med en utstrålning som kunde bränna genom en kameralins.
TV-producenten
Under 1960-talet gjorde Rune Lindström en rad program för Sveriges Television i Falun, bland annat dramadokumentären ”De vandrar till Sion”, ”En spelmans jordafärd”, TV-serien om Gustav Vasa och slutligen ”Häxa”, där han återvänder till Marit i Himlaspelet och den ständiga förföljelsen i världen.